7 näpunäidet, kuidas lapse piimahammaste eest hoolt kanda

Esimese hamba ilmumine lapse suhu tähitsab uue ja põneva etapi algust. Kuigi piimahambad asenduvad lõpuks jäävhammastega, on neil oluline roll lapse arengus. Imiku hammaste varajane hooldamine aitab vältida hambaaukude teket ja muid hambaprobleeme. Siin on seitse olulist nõuannet, mis aitavad teil pisikesi hambaid tervena hoida.

  1. Alusta igemehooldusega varakult

Hea suuhügieen on oluline juba enne lapse esimese hamba ilmumist. Bakterid kogunevad ka igemetele ning igemete puhastamine aitab nakkusi ära hoida. Lapse igemete puhastamisega võib alustada kohe pärast sündi.

Kuidas beebi igemeid puhastada? Pühi igemed õrnalt pehme, niiske lapiga või puhta marlitükiga peale igat toitmist. Mähi riie ümber sõrme ja hõõru igemeid õrnalt ringjate liigutustega. See toiming eemaldab bakterid ja valmistab lapse ette ka hambapesuks, kui hambad lõpuks ilmuvad. Igemete puhastamise rutiin tagab, et laps harjub suuhooldusega ning muudab ülemineku hambapesule palju lihtsamaks.

  1. Pese oma lapse hambaid kaks korda päevas

Kui lapsel tuleb esimene hammas (tavaliselt umbes 6 kuu vanuselt), on aeg hakata hambaid harjama. Piimahambad on lagunemisele altid ning regulaarne hambapesu aitab vältida hambaaukude teket.

Beebi hammaste harjamisel kasuta väikese peaga ja pehmete harjastega beebihambaharja. Hambapastat kasuta umber riisitera suurune kogus. Harja õrnalt kaks korda päevas, hommikul ja enne magamaminekut. Ära unusta puhastada ka  keelt, et eemaldada bakterid, mis võivad põhjustada halba hingeõhku. Kui laps saab kolmeaastaseks, võib hambapasta kogust suurendada.

  1. Väldi lutipudelit enne magamaminekut

Lutipudel võib tunduda hea viisina beebi uinutamiseks, kuid see võib põhjustada tõsiseid hambaprobleeme, näiteks lutipudelikaariese teket. Kui laps jääb magama, lutipudel suus, kogunevad piimas või mahlas leiduvad suhkrud hammaste ümber ja toidavad hambaauke tekitavaid baktereid.

Lutipudelikaariese vältimiseks ära pane oma last magama lutipudeliga, milles on piim, piimasegu või mahl. Vesi on ainuke ohutu valik, kui lutipudeli olemasolu on tähtis.

Alternatiivselt võib proovida last õrnalt silitada, kuni ta uinub. Lutipudelist tuleks laps lõplikult võõrutada tema esimeseks sünnipäevaks. 

  1. Võõrutage oma beebi lutist 2. eluaastaks

Lutt aitab beebil rahuneda, eriti tema esimestel elukuudel. Kuid luti pikaajaline kasutamine võib mõjutada negatiivselt lapse hammaste arengut ja põhjustada selliseid probleeme nagu hammaste vale asetus, avatud hambumine või risthambumine.

Luti kasutamist uinaku ja magamamineku ajal võiks hakata piirama pärast lapse esimest sünnipäeva. Võõrutamisega võiks alustada umbes 2-aastaselt. 

  1. Jälgi lapse toitumist

Toitumine mängib lapse hammaste tervise juures olulist rolli. Beebid on vastuvõtlikud hambaaukude tekkele, kui nad tarbivad suhkrurikkaid toite või jooke. Suhkur jääb hammastele ja igemetele kinni ja toidab baktereid, mis põhjustavad hambakattu ja hammaste lagunemist.

Väldi lapsele magusate suupistete ja jookide, näiteks mahla andmist. Toidukordade vahel võiks pakkuda vett, mis aitab toiduosakesi ja suhkrut maha loputada. Hammaste tervet arengut soodustavad toitaineterikkad toidud, nagu puuviljad, köögiviljad, täisteratooted ja piimatooted. Kui annad lapsele mahla, lahjenda seda veega ja serveeri seda ainult söögikordade ajal. Magusad joogid pole sobilikud terve päeva jooksul rüüpamiseks.

  1. Külasta hambaarsti lapse esimeseks sünnipäevaks

Paljud vanemad ei mõtle oma lapse hambaarsti juurde viimisele enne, kui ta on vanemaks saanud, kuid tegelikult soovitatakse planeerida esimene hambaarstivisiit juba siis, kui laps on saanud aastaseks või kuue kuu jooksul pärast esimese hamba ilmumist.

Hambaarst kontrollib lapse hambaid ja igemeid ja tuvastab probleemid varakult.

Samuti oskab ta olla abiks ja vastata erinevatele hambaid puudutavatele küsimustele.

Varajased visiidid aitavad lapsel hambaarstiga harjuda ja see muudab tulevased külastused vähem hirmutavaks. Regulaarne hammaste kontroll iga kuue kuu tagant aitab hambaprobleemid varakult avastada.

  1. Õpeta oma lapsele häid suuhügieeni harjumusi

Lapsele on oluline õpetada õiget suuhügieeni. Selleks võiks alustuseks harjutada hammaste pesemist sinu järelevalve all. Julgusta last kasutama hambaniiti. Hea eeskuju on oluline! Pese hambaid koos lapsega, sest nii näitad talle, et suuhügieen on kõigi jaoks oluline.
Beebi esimeste hammaste eest hoolitsemine on tema üldise tervise ja heaolu tagamiseks ülitähtis. Igemete hooldamine, hammaste harjamine ja tervislik toitumine aitavad ennetada kõikvõimalikke hambaprobleeme. Kui piimahambad on terved, annab see aga lisaks võimaluse nende väljakukkumisel koguda väärtuslikke tüvirakke. Tüvirakkude kogumisega tegeleb Eestis Elumus ning isiklike tüvirakkude säilitamine annab lapsele võimaluse tulevikus osa saada väga kiiresti arenevast personaalsest meditsiinist.